(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2022. január 5., szerda

Lepénykenyér, lapos kenyér (élesztő nélkül)

 Hozzávalók fél adaghoz (ebből 4 kenyér lett):

- 20 dkg liszt (nálam tönkölyliszt, hol fehér, hol teljes kiőrlésű, hol vegyesen),

- 1 dl tej (ha éppen nincs, vízzel is megteszi, készítettem már vízzel is),

- fél dl natúr joghurt (ha nincs joghurt, jó lesz a tejföl is, esetleg, ha minden kötél szakad, tegyünk helyette is tejet, de akkor ne szódabikarbónát, hanem sütőport használjunk),

- fél teáskanál szódabikarbóna (ha éppen nincs, jó lesz a sütőpor is szerintem),

- fél teáskanál só,

- kb. 3 dkg vaj a sütéshez, de amikor nincs vaj, a zsír vagy az olaj is teljesen jó.


Elkészítés:

1. A vaj kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és összegyúrjuk. Lágy, de nem ragadós, jól nyújtható tésztát kell kapnunk. Az összes vizet ne tegyük bele rögtön, hátha nem lesz rá szükség. Nálam mindig kell ennyi víz ahhoz, hogy lágy legyen a tészta.

2. Pihentetés nélkül négyfelé vesszük és már nyújthatjuk is kör alakúra a tésztadarabokat. Vékonyra nyújtsuk ki. Akkorára nyújtom, amekkora a palacsintasütőm mérete. Lehet kisebbre is hagyni, ekkor vastagabb kenyereket kapunk. Van, aki így szereti, van, aki a vékonyabbat (én a vastagabbat).

3. Egy palacsintasütőben kevés vajat (vagy zsírt vagy olajat) olvasztunk, majd beletesszük az első kinyújtott korongot. Alacsonyabb-közepes lángon sütjük (pár perc, hamar megsül). Tetejére kevés vajat kockázunk (vagy kis zsírt/olajat kenünk). Mikor megsült az egyik oldala, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A többi tésztával is így járunk el. Azonnal fogyasztjuk vagy, ha nem, akkor két tiszta konyharuhával jól be szoktam bugyolálni, de azért frissen a legjobb.




forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése