(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. augusztus 28., szerda

Gyömbérszörp, bodzaszörp, citromfű-menta szörp

 Gyömbérszörp


Hozzávalók:


340 g gyömbér (tisztított)

2.5 kg cukor (kristály)

10 db citrom

250 ml citromlé

1 tasak citromsó

2 l víz

szalicil


Elkészítés:


300 gramm gyömbért meghámozunk, felkarikázunk és 40 grammot lereszelünk (Ha reszeljük, akkor később intenzívebb, kicsit csípős lesz a szörp íze). 

A citromokat alaposan megsikáljuk. 3 db-nak vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Három citromot, aminek még héja van, felkarkázunk, a többit kicsavarjuk (kb. 7 nagy citromból lett 250 ml lé).

Előveszünk egy lábost. Beletesszük a gyömbért, citromot, citromlevet, vízet és hagyjuk állni egy napot.

Felforraljuk. Ha felforrt, hozzátesszük a cukrot, citromsót és addig forraljuk, míg a cukor teljesen elolvad. Kb.15 percet még főzzük, majd lefedve egy napot hagyjuk, hogy a gyömbér kiengedje finom ízét.

Újra felforraljuk, hozzáadjuk a szalicilt majd üvegekbe töltjük leszűrve.

A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hűvös helyre tesszük, így sokáig megőrzi a minőségét.

Ebbol a mennyiségbol kb. 3 liter szörpöt kapunk.


***


 Citromfű-menta szörp


Hozzávalók:


270 g citromfűlevél

40 g mentalevél

3 l víz

3 kg cukor

6 db citrom

1 tasak citromsó

szalicil


Elkészítés:


A citromfüvet és mentát alaposan megmossuk (csak a friss leveleket használjuk, a vastag szárát eltávolítjuk).

Egy lábasba tesszük a vizet, a felkarikázott citromokat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tűzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a citromfüvet és a mentát. Lefödjük és egy napig állni hagyjuk.

Másnap leszűrjük, forralunk rajta egyet,hozzáadjuk a szalicilt és üvegekbe töltjük leszűrve.

A szörpnek a legjobb, ha viszonylag sötét, hűvös helyre tesszük, így sokáig megőrzi a minőségét.

Ebből a mennyiségből kb. 4 liter szörpöt kapunk.


***


Bodzaszörp


Hozzávalók:

8 l víz

6 kg cukor

8 db citrom (nagyok voltak, kb 2 kg)

2 tasak citromsó

szalicil

bodzavirág (kb 200-250 virág)

Elkészítés:


A citromokat alaposan megsikáljuk, vékonyan lehámozzuk a sárga héját. A lényeg, hogy minél kevesebb fehér rész jöjjön le. Kifacsarjuk a levét. Egy lábasba tesszük a vizet, a citromhéjat. Felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük a tűzön, míg felolvad benne a cukor. Hozzáadjuk a citromsót és a citromlevet. Egyet zobbantunk rajta. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, átvizsgáljuk a bodzavirágokat, a zöld részektől megtisztítjuk majd hozzáadjuk és hütőben 3-4 napig állni hagyjuk, közbe megkevergetjük. 

Én a virágot nem mosom meg, hisz épp a legértékesebb alkotórészét mosnám ki belőle, helyette eldugott helyről szedem.



forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése