(: EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. :)

2024. augusztus 28., szerda

Karamelles, almás sajttorta

Hozzávalók:


A keksz alaphoz:

37,5 dkg darált háztartási keksz

18 dkg olvasztott vaj


A karamellszószhoz:

40 dkg cukor

15 dkg vaj

2,5 dl tejszín


A mascarpone krémhez:

25 dkg mascarpone

1 ek porcukor

1 tojás

1 ek citromlé

1 kk vanília aroma (vagy 1 tasak vaníliás cukor)


Az almás réteghez:

3 nagyobb darab zöld alma

2 dkg vaj

2 ek cukor

1 kk őrölt fahéj


Egyébb:

2,5 dlj tejszín (a tetejére)

6 dkg durvára vágott dió


Elkészítés:

A kekszes alaphoz összedolgozzuk a darált kekszet az olvasztott vajjal. Nem kapunk egy homogén masszát, de beleöntjük egy kapcsos tortasütőbe és belenyomkodjuk, úgy hogy az oldalán egy kb. 3 cm-es peremet képezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet sütjük.

Ezalatt elkészítjük a karamellszószt, a párolt almát és a mascarpone krémet.

Egy vastag falú fazékban kis lángot odatesszük karamellizálódni a cukrot. Megkavargatjuk közben és mikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a felkockázott vajat, ekkor elkezd habzani, nem gond, megunja :) A vaj után hozzáadjuk a tejszínt és addig kavargatjuk, míg egyszínű szósszá válik, kicsit besűrűsödik, majd elzárjuk alatta a lángot.

Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházakat és vékony szeletekre vágjuk. A vajon puhára pároljuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük.

A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat, egyneművé kavarjuk. 

A megsült kekszalapot meglocsoljuk bőven karamellszósszal és megszórjuk a dióval. Erre ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a párolt almát, majd szétkenjük rajta a mascarpone krémet. Visszatesszük a sütőbe 175 fokra 30 percre. Mikor kész van, hagyjuk kihűlni és egy éjszakára a hűtőben tároljuk. Másnapra kellően megszilárdul a kekszes alap. 

Másnap elkenjük rajta a felvert tejszínt, tetszés szerint diszítjük karamellkrémmel, vagy amivel szeretnénk még. Csak a legvégén kapcsoljuk le a tortakarimát! Ha nem megy egyszerűen, akkor vágjuk körbe a karima mentén késsel.

Tipp: a maradék karamellszószt ne öntsük el, felhasználhatjuk pohárdesszertekhez, pudinghoz, fagylalthoz, egyébb édességhez.



forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése