Hozzávalók:
A keksz alaphoz:
37,5 dkg darált háztartási keksz
18 dkg olvasztott vaj
A karamellszószhoz:
40 dkg cukor
15 dkg vaj
2,5 dl tejszín
A mascarpone krémhez:
25 dkg mascarpone
1 ek porcukor
1 tojás
1 ek citromlé
1 kk vanília aroma (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
Az almás réteghez:
3 nagyobb darab zöld alma
2 dkg vaj
2 ek cukor
1 kk őrölt fahéj
Egyébb:
2,5 dlj tejszín (a tetejére)
6 dkg durvára vágott dió
Elkészítés:
A kekszes alaphoz összedolgozzuk a darált kekszet az olvasztott vajjal. Nem kapunk egy homogén masszát, de beleöntjük egy kapcsos tortasütőbe és belenyomkodjuk, úgy hogy az oldalán egy kb. 3 cm-es peremet képezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet sütjük.
Ezalatt elkészítjük a karamellszószt, a párolt almát és a mascarpone krémet.
Egy vastag falú fazékban kis lángot odatesszük karamellizálódni a cukrot. Megkavargatjuk közben és mikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a felkockázott vajat, ekkor elkezd habzani, nem gond, megunja :) A vaj után hozzáadjuk a tejszínt és addig kavargatjuk, míg egyszínű szósszá válik, kicsit besűrűsödik, majd elzárjuk alatta a lángot.
Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházakat és vékony szeletekre vágjuk. A vajon puhára pároljuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük.
A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat, egyneművé kavarjuk.
A megsült kekszalapot meglocsoljuk bőven karamellszósszal és megszórjuk a dióval. Erre ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a párolt almát, majd szétkenjük rajta a mascarpone krémet. Visszatesszük a sütőbe 175 fokra 30 percre. Mikor kész van, hagyjuk kihűlni és egy éjszakára a hűtőben tároljuk. Másnapra kellően megszilárdul a kekszes alap.
Másnap elkenjük rajta a felvert tejszínt, tetszés szerint diszítjük karamellkrémmel, vagy amivel szeretnénk még. Csak a legvégén kapcsoljuk le a tortakarimát! Ha nem megy egyszerűen, akkor vágjuk körbe a karima mentén késsel.
Tipp: a maradék karamellszószt ne öntsük el, felhasználhatjuk pohárdesszertekhez, pudinghoz, fagylalthoz, egyébb édességhez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése